Verrijk je kennis…

dolophout projectmanagement
Specialist in Ecologische Vloer- en Wandoplossingen

A

AFWERKING VLOER
Antwoord…
AROMATISCH Stone Pine (Zwitserland)
AROMATISCH Swiss Stone Pine (Steen den) is zeer resistant en groeit in de Alpen regio op hoogtes vanaf 1300 tot 2800 meter (zie ook B: Boomgrens *) en kan zelfs temperaturen aan van MIN 43 graden!

Dankzij het van nature in de stam aanwezige ‘Pinosylvin’ *) zijn onze brede (duoplank) houten vloerdelen van Zwitsers AROMATISCH Stone Pine bijzonder geschikt voor slaapkamers en wellness ruimtes. De verfijnde houtgeur – die doet denken aan sauna – zorgt een kalmerend effect en creëert tegelijkertijd een heerlijk rustgevend gevoel van welbehagen.

B

BAND EN BIES
Voor een rijke uitstraling van je parketvloer ligt een afwerking met Bies en Band voor de hand. Deze ‘Sluitranden’ verdelen we onder in:

– Band
– Band en Bies
– Band, dubbele bies en staande Fries
– Bies met staande Fries

BAND
Een Band is een strook om je parketvloer. Deze zijn meestal even breed en dik als de Planken van je parketvloer, maar wel langer.

BAND en BIES
Een Bies is een strook hout van ongeveer 1 cm breed die qua kleur contrasteert met de rest van je vloer. Meestal wordt Wengé of Esdoorn/Maple gekozen, maar je kunt ook denken aan Wit Essen.

DUBBELE BIES
2 afzonderlijk lange stroken van ongeveer 1 cm breed. Voor een speels effect kun je daarbij ook 2 verschillende houtsoorten kiezen.

STAANDE FRIES
DolOpHout past Friezen enkel toe in combinatie met Tapis. Friezen leggen we in een hoek van 90 graden dwars op je houten vloer en geven nòg meer allure aan je traditionele Visgraatvloer, Hongaarse of Weense Punt.

BESCHERMING VLOER
Antwoord…
BOOMGRENS
De boomgrens is de grens van een habitat tot waar bomen voorkomen. Voorbij de boomgrens laten milieuomstandigheden geen geen bomen meer toe. De bekendste boomgrens is de lijn waar de temperatuur de onderscheidende factor is. Dit type boomgrens komt voor aan beide polen en in hooggebergten (zie ook A: ‘AROMATISCH Stone Pine’ *).
BRANDVEILINGSHEIDKLASSE (verschil FR B1, B2)
Brandklasse B1 (moeilijk ontvlambaar): Een FR B1 certificaat heeft betrekking op de ontvlambaarheid van het materiaal. … Daarin zie je dat materialen met een brandklasse B1 moeilijk ontvlambaar zijn en dus goed geschikt zijn voor gebruik op beurzen en expo’s. De afkorting FR (of RF) staat voor fire retardant of de brandweerstand van het materiaal.

Brandklasse B2 (normaal ontvlambaar): Klasse B materialen worden tegenwoordig standaard steeds meer toegepast, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen moeilijk ontvlambaar (B1), normaal ontvlambaar (B2) en ontvlambaar (B3). De DIN EN 13501-1 is de Europese testnorm voor materiaalgedrag bij brand.

BREEAM®-keurmerk
BREEAM is een afkorting van ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is een Duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. MOSO® Bamboe Vloeren, MOSO® Bamboe Buitenparket en MOSO® Bamboe Gevelparket zijn alle BREEAM® gecertificeerd.

C

CARNAUBAWAS
Carnaubas was is een harde was die gewonnen wordt uit de bladeren van de Braziliaanse waaierpalm (Copernicia cerifera) en wordt onder meer gebruikt als hardwax afwerking voor vloeren. Carnaubawas is veganistisch, biologisch afbreekbaar en heeft E-nummer: E903.
CONTACTGELUIDREDUCTIE
Antwoord… CONTACTGELUIDREDUCTIE/GELUIDDEMPING. De bron van het geluid staat in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt.

dat daarbij tevens duidelijk gemaakt moet worden welk gedeelte van de vloer deze demping moet behalen: de vloerbedekking met ondervloer, of de hele constructie: ruwe vloer met vloerbedekking en ondervloer. Dat maakt nogal uit.

D

DUO PLANK
Antwoord… Samengestelde vloer

E

F

FSC®-keurmerk
Antwoord…
FIBONACCI (Gebogen Visgraat)
Fibonacci (zijn eigenlijke naam was Leonardo Pisano, 1170 – ca. 1250) werd in Pisa in de Italiaanse regio Toscane geboren dat in die tijd een belangrijke handelsstad was. Dankzij zijn vader, Guglielmo Bonacci, maakte de jonge Fibonacci kennis met wetenschappers in Noord-Afrika en raakte hij geïnteresseerd in de wiskunde. Aanvankelijk verdiepte hij zich vooral in Indiase cijfers. Later deed hij meer onderzoek naar de Arabische wiskunde.

Eén van de beroemdste werken uit die tijd is ‘Liber Abaci’ (1202), een boek over algebra en één van de eerste westerse publicaties over Indiase en Arabische cijfers en rekentechnieken. Toen dit werk verscheen werd in Europa nog gerekend met Romeinse cijfers. Aan de hand van praktische voorbeelden liet Fibonacci zien dat rekenen met decimale getallen veel handiger was. Hij introduceerde de negen cijfers en de nul en liet ook zien hoe de getallen geschreven dienden te worden. De wiskundige volgde hierin de Indische en Arabische schrijfrichting, wat inhoudt dat de eenheden als eerste moesten worden geschreven, de tientallen links daarvan en daar weer links van de honderdtallen. Met cijfers doen wij dit vandaag de dag nog altijd (bron: Historiek.net)

G

GREENGUARD® CERTIFICAAT
Greenguard® (Indoor Air Quality) betekent dat HPL plaatmateriaal uitvoerig is getest op de uitstoot van meer dan 10.000 chemicaliën en dat deze binnen de strengste limieten blijft.

Gebruik van HPL met het Greenguard® garantie certificaat draagt dus bij aan een gezonde leefomgeving.

H

HERKOMST (gebieden)
Antwoord…
HONGAARSE PUNT
De Hongaarse Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Hongaarse Punt in een hoek van 45 of 60 graden worden gelegd waardoor de vloer ‘rustig’ oogt.
HOUTSOORTEN
Antwoord…
HPL
HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, oftewel ‘hoge druk laminaat’. HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst (gelamineerd) worden onder zeer hoge druk. Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat.

L

LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV)
Antwoord…
LEED-certificering
LEAD is een evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen wordt bepaald. LEED staat voor: ‘Leadership in Enery and Environmental Design’. LEED is in 1998 in de Verenigde Staten opgezet door de US Green Building Council (USGBC) en is de meest gebruikte duurzaamheidstool in de VS. Dit komt vooral omdat LEED daar vaak gekozen wordt voor overheidsprojecten.

LEED is een scoresysteem dat gebruik maakt van een checklist. De score bepaalt of het gebouw een basis certificering: ‘zilver’, ‘goud’ of ‘platina’ krijgt toebedeeld. Deze certificering ligt in handen van de LEED commissie.

Naast nieuwbouw wordt LEED ook toegepast bij renovatie, of transformatie van bestaande gebouwen (LEEDS-Existing Buildings). LEEDS beoordeelt op de volgende elementen: ontwikkeling van duurzame locaties, waterbesparing, energie-efficiëntie, MATERIAALSELECTIE, kwaliteit van de binnen omgeving, INNOVATIE en ontwerp van regionale prioriteit.

Al onze OUD Eiken Planken en OUD Eiken Visgraat (BARNWOOD) vloeren zijn LEED gecertificeerd.

LOSSE VEER
Dit is een houtverbinding bij vloerplanken. Deze is het beste te begrijpen vanuit de nu gebruikelijke ‘messing en groef’. Hierbij worden de vloerdelen in elkaar geschoven.

Zie ook M: ‘Messing en Groef’ *).

M

MES(SING) EN GROEF
Ook wel ‘mes en groef’, ‘tong en groef’, ‘veer en groef’ genoemd.

Dit is een bevestigingsmethode waarbij de ene plank is voorzien van een groef (ploeg, gleuf) en de andere van een messing (mes, tong, veer, opstaande rand), waardoor de ene plank over de gehele lengte van de groef (dus stevig) in de andere sluit.

Zie ook L: ‘Losse veer’ *).

MICRO-VELLING
Sommige houten vloeren hebben een MICRO-velling of een V-groef om de breedte van de plank te accentueren. Daarbij maken we onderscheid tussen 2-V (velling lange zijde) en 4-V (velling rondom).

Wij leveren uitsluitend afgewerkt parket met een MICRO-velling (tot 2 mm), en NIET met een V-groef omdat daar zich eerder stof en vuil tussen de grotere (lees: diepere) V-groeven kan gaan hechten.

Daarnaast ben je bij DolOpHout aan het juiste adres voor onderhoudsvrije houten vloeren, zowel met als zonder micro-velling. De keuze is aan jou!

MOZAÏEK ONDERVLOER
Antwoord…

O

ONDERGROND VLOER
Antwoord…beton, zandcement of anhydrietvloeren
OXIDATIEF (Led-olie)
Oxidatief betekent: “luchtgedroogd”. Voor houten vloerafwerking gebruiken wij 4 varianten, afhankelijk van de gebruikstoepassingen.

Naast Olie, Lak en Hardwax afwerking bieden wij als revolutionaire innovatie ECOLOGISCHE Led-olie afwerking aan. Tijdens het drogen van de vloerdelen met LED-technologie wordt het hout niet verhit, iets wat wel het geval is bij het drogen onder UV-licht. Dit voorkomt potentiële problemen in de productie zoals opruwen van het hout, verkleuringen en het eventueel loslaten van lijmhechting.

Onze Ecologische LED-technologie biedt alle voordelen van de bekende UV-oliën zonder de nadelen: ze hardt even snel uit en zorgt voor een uitermate goede bescherming van het hout, maar dan zonder het hoge energieverbruik dat eigen is aan het drogen onder UV-lampen. Bovendien komen er geen giftige dampen vrij en heb je dus geen complexe afzuiginstallatie nodig. Een ander voordeel is dat de vloerdelen na plaatsing ONMIDDELLIJK beloopbaar en belastbaar zijn.

En mocht er, na verloop van tijd, eventueel een beschadiging optreden, dan kan deze OXIDATIEF worden hersteld hetgeen veel tijdwinst oplevert.

P

PINOSYLVIN
Pinosylvin is een pre-infectieus stilbenoïdtoxine dat bijvoorbeeld in planten wordt aangemaakt tijdens schimmelinfecties, door ozon veroorzaakte stress en fysieke schade. Het is een fungitoxine die het hout beschermt tegen schimmelinfecties (zie ook A => ‘AROMATISCH Stone Pine’ *).

R

R-WAARDE (warmteweerstand)
Met R-waarde wordt bedoeld: de Warmteweerstand of Thermische weerstand (R-waarde = m2 K/W). De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van Dubbelglas, Muren, (Houten / Bamboe- / Giet-) Vloeren en Daken. De ‘R’ (van Resistance; weerstand, verzet) is de warmteweerstand van een materiaallaag. Zie ook => ‘RC-WAARDE’.
RC-WAARDE (warmtescheiding coëfficiënt)
Met RC-waarde wordt bedoeld: de Warmtescheiding Coëfficiënt of Thermische Geleidbaarheid (Rc-waarde = W/mK). Hiermee wordt de TOTALE R-WAARDE van een CONSTRUCTIE aangegeven (spouwmuur, combinatievloer, dubbelglas, etc.). De Rc-waarde (Resistance + ‘c’ (combinatie, constructie)) wordt af en toe ook wel aangeduid met het ‘Lambda’ symbool. De Rc-waarde is een materiaalconstante die aangeeft hoe goed het betreffende materiaal de warmte geleidt. Dit is afhankelijk van de Temperatuur, de Dichtheid EN het Vochtgehalte.

In tegenstelling tot de R-waarde geldt voor de Rc-waarde hoe lager, hoe beter.

S

SLAVONISCH EIKEN
Slavonisch eiken is een houtsoort afkomstig van de Balkan. In een bosrijk gebied dat zich wijd uitstrekt over het drielandenpunt van Bosnië, Kroatië en Servië, langs de oevers van de rivier de Sava, komen deze machtige eiken van de grond.

In dit gebied zijn de klimaatomstandigheden optimaal om de uitstekende kwaliteit en prachtige structuur van het eikenhout te verkrijgen. De groei verloopt langzaam en gelijkmatig. De grondwaterstand is goed, de windhoeveelheid is gunstig en de ligging boven de zeespiegel bevordert optimale groei, waardoor het hout de kenmerken krijgt waar we zo gecharmeerd van zijn: prachtige, warme uitstraling, rechte draad en nerf, een egale tint en makkelijk te bewerken bovendien! Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen) bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er geen gevaar bestaat voor scheuringen.

De bovengenoemde kenmerken maken dat Slavonisch eiken dat DolOpHout levert tot de absolute top behoort.

T

TAPIS
De meest traditionele houten vloer onder de Parketvloeren is TAPIS, het Franse woord voor Tapijt. En dat is niet zonder reden, want deze MASSIEF houten vloer met perfecte passing (die wij kunnen leveren in zowel 6,2 als 10* mm dikte) plaatsen onze ervaren parketteurs als een ‘tapijt van hout’ op een Eiken mozaïek (of spaanplaat) tussenvloer om deze plankje-voor-plankje te lijmen, en met oog voor detail, te spijkeren om deze vervolgens af te werken met een hoogwaardige olie of lak naar keuze.

Overigens gebruiken wij UITSLUITEND Frans Eiken hardhout PEFC® in diverse kwaliteiten en afmetingen (Breedte 71* / 90* / 120 en Lengtes variërend van 284 – 720 mm).

Informeer verblijvend naar onze mogelijkheden!

V

VISGRAAT
Een Visgraatvloer bestaat uit V-vormige zigzagformaties met rechthoekige planken van gelijke grootte die in een hoek van 90 graden ten opzicht van elkaar worden geplaatst.
VLOERVERWARMING (systemen)
Antwoord…
VOCHT PERCENTAGE
Antwoord…

W

WEENSE PUNT
De Weense Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Weense Punt in een hoek van 60 graden worden gelegd waardoor de vloer een driedimensionaal effect krijgt.

De Weense Punt passen wij veel toe in combinatie met een Bies als randafwerking.

WIT ESSEN
Essenhout dat wij verkopen bevat geen bruinkern. Ons Essen is dan ook echt Wit. Het is een rustig ogende houtsoort die perfect past in een modern interieur, echter niet geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Z

ZAAGVERLIES
Antwoord…