Verrijk je kennis…

dolophout projectmanagement
Specialist in Ecologische Vloer- en Wandoplossingen

A

AFWERKING VLOER
Antwoord…
AROMATISCH Stone Pine (Zwitserland)
AROMATISCH Swiss Stone Pine (Steen den) is zeer resistant en groeit in de Alpen regio op hoogtes vanaf 1300 tot 2800 meter (zie ook B: boomgrens *) en kan zelf temperaturen van MIN 43 graden aan!

Dankzij het van nature in de stam aanwezige ‘Pinosylvin’ *) zijn onze brede (duoplank) houten vloerdelen van Zwitsers AROMATISCH Stone Pine bijzonder geschikt voor slaapkamers en wellness ruimtes. De verfijnde houtgeur – die doet denken aan sauna – zorgt een kalmerend effect en creëert tegelijkertijd een heerlijk rustgevend gevoel van welbehagen.

B

BAND EN BIES
Voor een rijke uitstraling van je parketvloer ligt een afwerking met Bies en Band voor de hand. Deze ‘Sluitranden’ verdelen we onder in:

– Band
– Band en Bies
– Band, dubbele bies en staande Fries
– Bies met staande Fries

BAND
Een Band is een strook om je parketvloer. Deze zijn meestal even breed en dik als de Planken van je parketvloer, maar wel langer.

BAND en BIES
Een Bies is een strook hout van ongeveer 1 cm breed die qua kleur contrasteert met de rest van je vloer. Meestal wordt Wengé of Esdoorn/Maple gekozen, maar je kunt ook denken aan Wit Essen.

DUBBELE BIES
2 afzonderlijk lange stroken van ongeveer 1 cm breed. Voor een speels effect kun je daarbij ook 2 verschillende houtsoorten kiezen.

STAANDE FRIES
DolOpHout past Friezen enkel toe in combinatie met Tapis. Friezen leggen we in een hoek van 90 graden dwars op je houten vloer en geven nòg meer allure aan je traditionele Visgraatvloer, Hongaarse of Weense Punt.

BESCHERMING VLOER
Antwoord…
BOOMGRENS
De boomgrens is de grens van een habitat tot waar bomen voorkomen. Voorbij de boomgrens laten milieuomstandigheden geen geen bomen meer toe. De bekendste boomgrens is de lijn waar de temperatuur de onderscheidende factor is. Dit type boomgrens komt voor aan beide polen en in hooggebergten (zie ook A: ‘AROMATISCH Stone Pine’ *).
BRANDVEILINGSHEIDKLASSE (verschil FR B1, B2)
Brandklasse B1 (moeilijk ontvlambaar): Een FR B1 certificaat heeft betrekking op de ontvlambaarheid van het materiaal. … Daarin zie je dat materialen met een brandklasse B1 moeilijk ontvlambaar zijn en dus goed geschikt zijn voor gebruik op beurzen en expo’s. De afkorting FR (of RF) staat voor fire retardant of de brandweerstand van het materiaal.

Brandklasse B2 (normaal ontvlambaar): Klasse B materialen worden tegenwoordig standaard steeds meer toegepast, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen moeilijk ontvlambaar (B1), normaal ontvlambaar (B2) en ontvlambaar (B3). De DIN EN 13501-1 is de Europese testnorm voor materiaalgedrag bij brand.

C

CARNAUBAWAS
Carnaubas was is een harde was die gewonnen wordt uit de bladeren van de Braziliaanse waaierpalm (Copernicia cerifera) en wordt onder meer gebruikt als hardwax afwerking voor vloeren. Carnaubawas is veganistisch, biologisch afbreekbaar en heeft E-nummer: E903.
CONTACTGELUIDREDUCTIE
Antwoord… CONTACTGELUIDREDUCTIE/GELUIDDEMPING. De bron van het geluid staat in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt.

dat daarbij tevens duidelijk gemaakt moet worden welk gedeelte van de vloer deze demping moet behalen: de vloerbedekking met ondervloer, of de hele constructie: ruwe vloer met vloerbedekking en ondervloer. Dat maakt nogal uit.

D

DUO PLANK
Antwoord… Samengestelde vloer

E

F

FSC®-keurmerk
Antwoord…

G

GREENGUARD® CERTIFICAAT
Greenguard® (Indoor Air Quality) betekent dat HPL plaatmateriaal uitvoerig is getest op de uitstoot van meer dan 10.000 chemicaliën en dat deze binnen de strengste limieten blijft.

Gebruik van HPL met het Greenguard® garantie certificaat draagt dus bij aan een gezonde leefomgeving.

H

HERKOMST (gebieden)
Antwoord…
HONGAARSE PUNT
De Hongaarse Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Hongaarse Punt in een hoek van 45 of 60 graden worden gelegd waardoor de vloer ‘rustig’ oogt.
HOUTSOORTEN
Antwoord…
HPL
HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, oftewel ‘hoge druk laminaat’. HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst (gelamineerd) worden onder zeer hoge druk. Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat.

L

LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV)
Antwoord…

M

MICRO-VELLING
Sommige houten vloeren hebben een MICRO-velling of een V-groef om de breedte van de plank te accentueren. Daarbij maken we onderscheid tussen 2-V (velling lange zijde) en 4-V (velling rondom).

Wij leveren uitsluitend afgewerkt parket met een MICRO-velling (tot 2 mm), en NIET met een V-groef omdat daar zich eerder stof en vuil tussen de grotere (lees: diepere) V-groeven kan gaan hechten.

Overigens ben je bij DolOpHout aan het juiste adres voor onderhoudsarme houten vloeren, zowel met als zonder micro-velling. De keuze is aan jou!

MOZAÏEK ONDERVLOER
Antwoord…

O

ONDERGROND VLOER
Antwoord…beton, zandcement of anhydrietvloeren
PINOSYLVIN
Pynosylvin is een pre-infectieus stilbenoïdtoxine dat bijvoorbeeld in planten wordt aangemaakt tijdens schimmelinfecties, door ozon veroorzaakte stress en fysieke schade. Het is een fungitoxine die het hout beschermt tegen schimmelinfecties (zie ook A: ‘AROMATISCH Stone Pine’ *).

R

RC WAARDE (warmtegeleidingscoëfficiënt)
Antwoord…

S

SLAVONISCH EIKEN
Slavonisch eiken is een houtsoort afkomstig van de Balkan. In een bosrijk gebied dat zich wijd uitstrekt over het drielandenpunt van Bosnië, Kroatië en Servië, langs de oevers van de rivier de Sava, komen deze machtige eiken van de grond.

In dit gebied zijn de klimaatomstandigheden optimaal om de uitstekende kwaliteit en prachtige structuur van het eikenhout te verkrijgen. De groei verloopt langzaam en gelijkmatig. De grondwaterstand is goed, de windhoeveelheid is gunstig en de ligging boven de zeespiegel bevordert optimale groei, waardoor het hout de kenmerken krijgt waar we zo gecharmeerd van zijn: prachtige, warme uitstraling, rechte draad en nerf, een egale tint en makkelijk te bewerken bovendien! Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen) bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er geen gevaar bestaat voor scheuringen.

De bovengenoemde kenmerken maken dat Slavonisch eiken dat DolOpHout levert tot de absolute top behoort.

T

TAPIS
Antwoord…

Een traditionele Tapis vloer passen wij veel toe in combinatie met een Bies als randafwerking.

TEST JUMP LINK SECTION - 20210916
Antwoord…

V

VISGRAAT
Een Visgraatvloer bestaat uit V-vormige zigzagformaties met rechthoekige planken van gelijke grootte die in een hoek van 90 graden ten opzicht van elkaar worden geplaatst.
VLOERVERWARMING (systemen)
Antwoord…
VOCHT PERCENTAGE
Antwoord…

W

WEENSE PUNT
De Weense Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Weense Punt in een hoek van 60 graden worden gelegd waardoor de vloer een driedimensionaal effect krijgt.

De Weense Punt passen wij veel toe in combinatie met een Bies als randafwerking.

WIT ESSEN
Essenhout dat wij verkopen bevat geen bruinkern. Ons Essen is dan ook echt Wit. Het is een rustig ogende houtsoort die perfect past in een modern interieur, echter niet geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Z

ZAAGVERLIES
Antwoord…