Veelgestelde vragen overhoutenvloeren

Waar komt jullie hout vandaan?
Bij DolOpHout kun je altijd rekenen op de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Om die reden vind je bij ons geen hout uit voormalig Oostbloklanden waaronder: Polen, Oekraïne en Wit-Rusland. Wist je overigens dat het meeste hout dat via parketzaken als ‘Europees’ Eiken worden aangeboden, afkomstig is uit deze landen.

‘Europees’ Eiken is, onbehandeld, grijs/grauw van kleur en kun je herkennen aan een onregelmatige vlam tekening. De meeste Visgraat en Hongaarse punt vloeren hebben – uitzonderingen daargelaten – geen optimale passing en worden om die reden altijd met een velling verkocht. Door de extreme temperatuurverschillen is het hout uit deze regio’s van nature zeer taai, hetgeen kan resulteren in kopscheuren bij gebruik van vloerverwarming.

Aangezien producenten uit voornoemde landen vooral belang hechten aan een hoog productievolume, heeft men over het algemeen weinig op met Duurzaam bosbeheer. Geen enkele fabrikant beschikt er dan ook over een Internationaal erkend FSC® certificaat of (Europees) PEFC® keurmerk.

Bij DOLOPHOUT doen we het VOLLEDIG ANDERS…

Voor traditionele TAPIS en BOURGOGNE (patroon)vloeren maken we uitsluitend gebruik van FRANS Eiken.

Voor onze Samengestelde (Duo-plank en meerlaags) Houten Vloeren selecteren we de allermooiste Toplagen van: FRANS, SLAVONISCH en ITALIAANS Eiken, afhankelijk van de vloer van jouw keuze.

Voor ons middensegment ONDERHOUDSVRIJ Parket gebruiken we een Eiken mix afkomstig uit: Oostenrijk, Hongarije en Kroatië (Weitzer Parkett) en voor EASYLOX® Visgraat vloeren (een Nederlands product) uitsluitend 1e keus DUITS Eiken.

Verder hebben we een mooie selectie AMERIKAANS WALNOOT in ons assortiment en ben je bij ons aan het juiste adres voor AROMATISCH Swiss Stone Pine, Hard Maple (Esdoorn), en de exclusieve houtsoorten TEAK en WENGÉ.

In BARNWOOD (Écht OUDE Planken) heb je bij ons de keuze uit: Amerikaans of Midden-Europees Eiken. Daarnaast bieden we, eveneens in BARNWOOD, een naturel vergrijsde OUD IEPEN Visgraat vloer aan, waarvan het hout afkomstig is uit Scandinavië.

Als ‘Backing’ (onderkant) voor onze Duoplank vloeren gebruiken we: Sparrenhout (middensegment), HDF, of BerkenMultiplex. Deze dwars verlijmde onderlaag zorgt voor stabiliteit en beschermt tegen evt. vervorming van de plank. De afzonderlijke delen worden vervolgens koud verlijmd op een slijtvaste HARDHOUTEN Toplaag van 3,6 tot 6 mm dik.

Wij beschikken over ervaren parketteurs om jouw parketvloer – met oog voor detail – perfect te plaatsen zodat je heel veel jaren zorgeloos plezier aan jouw prachtige houten vloer zult beleven.

Kan ik een houten vloer met vloerverwarming combineren?

Vrijwel al onze (samengestelde) Houten-, Bamboe- en Gietvloeren zijn prima geschikt om met vloerverwarming te combineren.

Belangrijk is dat de Warmteweerstand (uitgedrukt in R-waarde) van jouw beoogde vloer onder 0,13 m2 K/W blijft.

HOUTEN VLOER
Frans, Slavonisch, Italiaans en Duits Eiken, Barnwood (Amerikaans Eiken en Iepen), AROMATISCH Swiss Stone Pine, Teak en Wengé.

BAMBOE VLOER
MOSO® Bamboe INDUSTRIALE, Bamboe SUPREME en Bamboe ELITE PREMIUM (Click Parket)

GIETVLOER
Zowel AMBACHT (cementgebonden) als ARTIFICIAL (scheuroverbruggend, PU BIODESIGN)

Je ziet het, de keuze is reuze.

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Wordt een houten vloer altijd vast verlijmd, ongeacht de ondervloer?

Een Zwevende vloer bestaat uit (Houten of Bamboe) Planken die door middel van een mes- en groefverbinding in elkaar schuiven. Je verlijmt enkel de mes en groef. De Planken Vloerdelen worden dus NIET op de dekvloer verlijmd.

Het vooraf aanbrengen van een DAMPWERENDE Folie tussen de Dekvloer en de Planken Vloer is noodzakelijk om optrekkend vocht te voorkómen. Het zwevend (laten) leggen van een Planken Vloer gaat snel en laat enige ruimte voor bewegen en uitzetten als gevolg van veranderingen in luchtvochtigheid en in de omgevingstemperatuur. Het grote voordeel van een Zwevende vloer is dat je deze relatief eenvoudig kunt (laten) verwijderen, dus ideaal bij verhuur van woningen en kantoorruimtes!

LET WEL: Vloerverwarming in combinatie met een Zwevend gelegde Planken Vloer kan wel maar is niet echt aan te raden, omdat je hiermee de Warmteweerstand (en dus de opwarmtijd) aanzienlijk verhoogt.

Zwevend leggen van een Planken Vloer kan probleemloos, onder voorwaarde dat de dekvloer voldoende vlak, stabiel en droog is. Wij kunnen je hier nader over adviseren.

Overigens zijn een Visgraat Vloer en een Hongaarse/Weense punt Vloer NIET geschikt om zwevend te leggen.

Van MOSO® Bamboe hebben we een unieke CLICK-Vloer in ons assortiment waarbij je geen mes en groef hoeft te verlijmen. Meer informatie over dit fraaie Click-systeem vind je in ons Hoofdmenu onder: VLOEREN > Bamboe vloer > MOSO® Bamboe ‘ELITE PREMIUM’

Wat zijn de voordelen van een multiplank ten opzichte van een massief houten vloer?

Een MASSIEVE Vloer bestaat uit één (Houten/Bamboe) Toplaag waarbij de boven- en onderkant aan elkaar zijn gelijk. Verder heeft een Massieve Vloer GEEN mes-(/veer) en groefverbinding.

Een Samengestelde (of Duo-plank) Vloer bestaat uit industriële verlijming van twee of meerdere kruislings gelamineerde lagen Hout (bij Bamboe zijn dit dwars geperste Bamboe strips) op een MASSIEVE Toplaag van Hout of Bamboe. Een Samengestelde of Duoplank Vloer heeft ALTIJD een mes-(/veer) en groefverbinding. De onderkant van de plank noemen we ook wel ‘Backing’.

Van een MASSIEF Houten Vloer heb je 2 varianten (of eigenlijk 3 😉 ):

1. TAPIS, Dikte ca. 6,2 mm
2. BOURGOGNE, Dikte ca. 10 mm. Bourgogne Planken zijn bovendien tot wel 24 cm ! B R E D E R dan TAPIS.
3. (Eiken) Kops Hout, Dikte ca. 18 mm (meer info over dit type vloer vind je onder: VLOEREN > tabblad ‘Kops Hout’)

TIP !
In onze KENNISBANK lees je wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een MASSIEF Houten vloer.
Ga hiervoor naar: ACTUEEL > tabblad ‘Kennisbank’, scroll naar de letter ‘T’ en klik op ‘TAPIS (/BOURGOGNE)’

MASSIEF Bamboe
In feite zijn alle Bamboe vloeren Massief, immers samengesteld uit één of meerdere lagen Bamboe (inclusief de onderlaag en een evt. tussenlaag). Eén laags MASSIEF Bamboe is echter voorbehouden aan: MOSO® Bamboe INDUSTRIALE.

MOSO® Bamboe INDUSTRIALE bestaat uit korte Bamboe strips van 10 mm Dik. Deze (project)vloer wordt rechtstreeks op de dekvloer gelijmd en is praktisch onverslijtbaar. MOSO® Bamboe INDUSTRIALE met een R-waarde van slechts 0,0392 m2 K/W bij ‘Density’ (en een R-waarde van 0,0588 m2 K/W bij ‘SIDE Pressed’) is uitermate geschikt voor vloerverwarming!

Welke eisen zijn er met betrekking tot harde vloeren in een appartement?
Sinds 2017 is er voor VvE’s een nieuw Modelreglement (MR) van kracht. Met de splitsingsakte (appartementsrechten) wordt de VvE opgericht en vervolgens wordt het reglement van de VvE vastgesteld.

CONTACTGELUID (Van Ico naar LnT,A)
LnT,A is de huidige benaming voor het vroegere Delta Ico. De verandering is sinds Bouwbesluit 2012 van kracht om ervoor te zorgen dat in ieder Europees land dezelfde normeringen gelden. Ico werd voorheen gebruikt om contactgeluidsisolatie in decibel uit te drukken. Anders dan Ico kijkt LnT,A naar Hoorbaar Geluidsniveau van de ruimte. In theorie zou je dus bij een LnT,A van 0 dB geen contactgeluid meer horen van bovengelegen ruimtes.

WAT IS DE MINIMUMEIS?
Voor nieuwbouwwoningen geldt momenteel een LnT,A van 54 dB als MINIMUMEIS overeenkomstig het Bouwbesluit uit 2012, waarbij loopgeluid soms hoorbaar is.

RENOVATIE
Bij renovatie geldt het “rechtens verkregen niveau.”

Omrekenen van Ico naar LnT,A
LnT,A = 59 – Ico (hoe lager hoe beter)

Appartementen gebouwd vóór 1976 of tussen 1976 en 2003
Voor appartementen gebouwd vóór 1976 of van gebouwen tussen 1976 en 2003 luidde de eis in het Bouwbesluit dat de Ico-waarde van de kale vloer (dus ZONDER vloerafwerking) ten minste 0 dB moest bedragen.

BOUWBESLUIT 2003
In het Bouwbesluit van 2003 is deze eis verder aangescherpt naar tenminste Ico = +5 dB.

BOUWBESLUIT 2012
In het Bouwbesluit 2012 is een LnT,A van TEN HOOGSTE 54 dB opgenomen wat vergelijkbaar is met de norm uit het Bouwbesluit 2003: Ico = ten minste + 5 dB.

NIEUWBOUWAPPARTEMENT
Tegenwoordig worden er in nieuwbouw appartementen overal zwevende vloeren aangebracht en daarbij wordt materiaal met een hoge demping gebruikt dat voldoet aan LnT,A (contactgeluid niveau), van ten hoogste 49 dB (Ico = +10 dB). Deze waarde is beter dan er op basis van het huidige Bouwbesluit 2012 nodig is.

Artikel 281 MR 2017
Hierin is vermeld dat: “het aanbrengen van harde vloerbedekking (parket, laminaat, stenen, tegels of andersoortige harde vloeren) in de privé gedeelten – met uitzondering van de badkamer, de keuken, en de toiletruimte- is slechts toegestaan indien onder die vloerbedekking een dusdanig veerkrachtig materiaal is aangebracht dat een isolatie-index voor contactgeluiden (Ico) wordt bereikt welke aan een minimale waarde voldoet als vermeld in het bouwbesluit dat gold ten tijde van de afgifte van de bouwvergunning voor het Gebouw”.

Op grond van artikel 281 MR 2017 dient er bij het aanbrengen van harde vloerbedekking een (extra) isolerende laag te worden aangebracht. Bouwkundig gezien is dit echter niet mogelijk en wordt harde vloerbedekking rechtstreeks op de dekvloer verlijmd. Het aanbrengen van een extra isolerende laag zal, naar alle waarschijnlijkheid, de isolerende werking van de door de bouwer gerealiseerde zwevende vloer zelfs kunnen tegenwerken en als gevolg daarvan zal de demping juist verslechteren!

Het is dus van belang om van tevoren na te gaan of de tekst van het MR 2017 wel overeenstemt met de feitelijke (bouwkundige) situatie binnen de VvE.

Bij veel VvE’s zijn in de splitsingsakten voorwaarden terug te vinden met betrekking tot harde vloerbedekking.

Meestal wordt er in de praktijk bij het opstellen van een artikel voor de splitsingsakte uitgegaan van de objectieve norm van Ico = + 10 dB (LnT,A kleiner of gelijk aan 49). Indien een VvE met een dergelijke bepaling in de splitsingsakte zou besluiten om de norm van artikel 281 MR 2017 te hanteren, dan betekent dit dat de VvE een minder zware norm vastlegt in de wijzigingsakte. Dit zou tot de nodige (onredelijke) geluidshinder kunnen leiden..

Indien men voornemens is om een splitsingsakte (gebaseerd op MR 2017) op te stellen, dan zal de VvE op voorhand heel goed moeten (laten) controleren of de feitelijke situatie wel overeenstemt met de juridische situatie, zoals omschreven in de splitsingsakte.

Indien een VvE daarentegen het toepasselijke modelreglement wenst aan te passen naar het MR 2017, dan zal de VvE in dat geval er goed op moeten toezien dat die overstap niet leidt tot onwenselijke situaties, zoals verlaging van de norm voor geluidsisolatie.

(bronnen: Rijssenbeek advocaten (Arnhem) en FonoFloor akoestische isolatiesystemen (Den Bosch)).

Hebben jullie vloerstalen in bruikleen zodat ik kan bekijken welke het best bij mijn interieur(ontwerp) past?
Ik wil een onderhoudsvrije vloer. Wat moet ik kiezen?

Welke afwerklaag geeft de beste bescherming: olie, lak of hardwax?”

Welke afwerking het beste bij jou past is onder meer afhankelijk van het gebruik van de ruimte(s), de gezinssamenstelling en de tijd die je aan het onderhoud van jouw houten vloer wilt besteden.

Bij DolOpHout kun je kiezen uit 6 mogelijkheden om jouw parketvloer optimaal te beschermen: OLIE, HARDWAX, LAK, VERNIS, OXIDATIEF en LED-OLIE.

1. OLIE (finish: mat / ultramat)
Eén laag 2K Olie volstaat. Olie dringt diep in het hout en zal op deze manier het hout verzadigen. De houtnerf blijft goed zichtbaar. Hoe beter het hout verzadigd is met olie, hoe beter het bestand is tegen vuil en vlekken. Een geoliede vloer is perfect plaatselijk bij te werken bij kleine beschadigingen.

Een niet goed onderhouden geoliede vloer trekt makkelijk vocht en vuil aan. Daarom adviseren wij je om jouw parketvloer eens in de 2 à 3 jaar opnieuw in de onderhoudsolie te (laten) zetten. Dit kun je het beste met een boenmachine doen.

2. HARDWAX (finish: zijdemat / mat)
Hardwax olie bestaat uit een combinatie van Olie en Hardwas. De 1e laag Olie dringt diep in het hout en de 2e laag Hardwax vormt een beschermlaagje OP het hout.

Hardwax beschermt jouw houten vloer goed tegen vocht. Een vloer behandeld met Hardwax is plaatselijk bij te werken wanneer er sprake is van beschadigingen. Eén keer in de 5 jaar kun je de vloer intensief (laten) reinigen en voorzien van een nieuwe laag Hardwaxolie.

De kleur van een vloer behandeld met Hardwaxolie is lastig bij te werken. Dit omdat de kleur meestal in de 1e laag is verwerkt en vervolgens wordt afgewerkt met een transparante laag Hardwaxolie.

3. LAK (finish: zijdeglans / mat / ultramat)
Parketlak wordt in de regel aangebracht in 3 fasen en vormt een harde laag die het hout volledig afsluit. Deze laklaag ligt dus OP het hout en beschermt op deze manier jouw houten vloer, waar Olie en Hardwax juist IN het hout trekken.

Een gelakte parketvloer is bestand tegen vloeistoffen en is nagenoeg onderhoudsvrij. Parketlak heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Een gelakte vloer kun je niet plaatselijk bijwerken; krassen blijven zichtbaar.

4. VERNIS (finish: zijdeglans)
Vernis is een transparant laagje dat je aanbrengt ter bescherming van de onderliggende laag tegen slijtage. Wij passen een vloeistof ondoordringbare en UV-bestendige vernislaag toe op onze Italiaans Eiken Special Chevron.

Een voorbeeld van deze bijzonder fraai vormgegeven Hongaarse punt vloer vind je in ons Hoofdmenu onder ‘Vloeren’ > SPECIALTIES > Special Chevron

5. OXIDATIEF (finish: zijdeglans)
Eerst word er een watergedragen kleurbeits op het hout aangebracht. Deze is veel kleurvaster en minder milieubelastend dan solvent gedragen beits. Vervolgens wordt deze afgewerkt met een transparante, UV-bestendige en vloeistof ondoordringbare OXIDATIEF coating.

Ideaal voor toepassing bij kookeilanden. Ook vetvlekken verwijder je probleemloos. Gemorste vloeistoffen (waaronder rode wijn) blijven als druppels OP het hout liggen. Deze absorbeer je eenvoudig met een licht vochtige doek. En mochten er na verloop van tijd krassen in je vloer komen, dan kun je deze zelf eenvoudig bijwerken.

6. LED-OLIE (finish: zijdeglans / mat)
Eerst worden er een laag watergedragen kleurbeits op het hout aangebracht. Vervolgens wordt deze afgewerkt met een transparante en bestendige LED UV-coating. Laat geen vloeistoffen door. Het morsen van bijv. rode wijn heeft geen enkel nadelig effect op de houten vloer. Evt. beschadigingen kun je (laten) bijwerken.

Aangezien de LED-OLIE van tevoren wordt aangebracht hoeft jouw parketvloer op locatie niet meer te worden geschuurd en is deze de volgende dag gelijk beloopbaar.

Wij gaan graag met je in gesprek wat voor jou de beste keuze is.

En dan nog even dit…

PERIODIEK ONDERHOUD
Wij adviseren je om periodiek een onderhoudsmiddel op je parketvloer aan te brengen om deze in TOP conditie te houden, met behulp van een Refresher (op gelakte vloeren), of Liquid wax cleaner voor vloeren die zijn afgewerkt met Olie, Hardwax, Oxidatief of Led-Olie.

JAARLIJKS ONDERHOUD
Je kunt bij ons ook een Onderhoudscontract afsluiten waarmee wij je VOLLEDIG Ontzorgen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Werken jullie met eigen vloerenleggers?
Bij DolOpHout ontzorgen we jou VOLLEDIG.

Bij ons kun je rekenen op eerlijk (merk onafhankelijk) advies, snelle levering, correcte plaatsing én montage, inclusief professionele nazorg!

Wij verzorgen voor jou het complete Projectmanagement in binnen- én buitenland.

HOUTEN VLOER / BAMBOE VLOER
Voor het plaatsen van Houten Vloeren en Bamboe vloeren werken we met onze vaste team ervaren parketteurs.

EGALISEREN DEKVLOER / GIETVLOER / BETON CIRE / MICROCEMENT
Voor het Egaliseren van Dekvloeren, het aanbrengen van Gietvloeren en het spatelen van Beton Cire/Microcement werken we met onze eigen applicateurs.

WAND- en/of GEVELBEKLEDING
Voor het professioneel monteren van Wand- en/of Gevelbekleding werken we, al naar gelang de specifieke werkzaamheden, samen met vakbekwame installateurs.

Hoe kan ik mijn houten vloer het beste onderhouden?

Mijn vloer heeft onderhoud nodig. Kunt u me helpen? Alle Houten-, Bamboe en Gietvloeren die wij verkopen zijn Duurzaam en gaan lang mee. Wij hebben ook ONDERHOUDSVRIJ Parket in ons assortiment.

Heb je een bestaande Houten vloer die onderhoud nodig heeft? Dan bepalen we samen met jou wat de beste behandeling is.

Als de vloer intensief is gebruikt en vol zit met krassen dan is het meestal verstandig om deze volledig kaal te schuren, te polijsten en vervolgens af te werken met een (transparante-/kleur)olie of lak naar keuze.

Wij komen graag vrijblijvend bij jou langs om je van deskundig advies te voorzien.

Ik heb een beschadiging aan mijn vloer. Wat nu?
Al onze Houten-, Bamboe- en Gietvloer producten zijn DUURZAAM en gaan lang mee.

Daarnaast hechten we veel belang aan ECOLOGISCH zodat er geen waardevolle vegetaties verloren gaan en de Biodiversiteit behouden blijft.

VLOER- EN WANDAFWERKING
Ons Hout en Bamboe komt uitsluitend uit Duurzaam beheerde bossen en onze producenten hebben een Internationaal erkend FSC® certificaat of (Europees) PEFC® keurmerk.

Als je exact wilt weten waar FSC® en PEFC® voor staat, check dan onze ‘Kennisbank’ 😉 (onder Hoofdmenu > Tabblad ACTUEEL).

BARNWOOD (Écht OUD Hout)
Deze OUD Houten Vloeren bestaan uit EIKEN en IEPEN planken – tussen de 80 en 100 jaar oud – afkomstig uit oude gebouwen die op de nominatie stonden om te worden gesloopt. Door ze nu een ‘tweede’ leven te gunnen beleef je een stukje geschiedenis bij jou thuis.

ECO VIN
Onze 100% ECOLOGISCHE Wandbekleding is gemaakt van gesnoeide wijnstokken en afkomstig uit Portugese wijngaarden.

(BIODESIGN) GIETVOEREN
Door de toevoeging van plantaardige bestanddelen van maïs, suikerriet en bermgras zijn onze BioDesign Gietvloeren schoner veiliger en natuurlijker.

BINNENDEUREN
Onze kwalitatief hoogwaardige HPL Binnendeuren zijn voorzien van het GreenGuard® Indoor Air Quality Certificaat. Dat garandeert een gezonde leefomgeving.

GEVELPARKET
Wij leveren en monteren (BREEAM®) Gevelparket dat aan de allerhoogste milieuvoorschriften voor Duurzame gebouwen voldoet.

RECYCLEN
Voor het verzenden van monstermateriaal gebruiken wij SpeciPack® “I’m Green” milieuvriendelijk luchtkussen folie. Dit materiaal bestaat uit 100% gerecycled LDPE en is CO2 neutraal.

Voor het bij jou op locatie tonen van AKOESTISCHE Panelen maken wij gebruiken van BIYOMAP® transporthoezen. Biyomap® is gemaakt van minimaal 50% gerecycled materiaal en is aan het einde van haar levensduur VOLLEDIG te recyclen.

Bij DolOpHout bouwen we aan een CIRCULAIRE Toekomst waarbij we zorgvuldig omgaan met natuurlijke grondstoffen, en de Biodiversiteit in ons aanbod Duurzaam willen versterken met als doel: de aarde schoner doorgeven aan volgende generaties.

Spreekt jou dit aan? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Heb je een andere vraag?

Neem gerust contact met ons op!