Verrijk je kennis…

dolophout projectmanagement
Specialist inVOLLEDIGontzorgen

A

AFWERKING VLOER
Welke vloerafwerking het beste bij jou past is onder meer afhankelijk van het gebruik van de ruimte. We zetten hieronder per type vloer kort uiteen welke afwerkingsmogelijkheden wij bieden:

HOUTEN VLOER
Olie, Lak, Vernis, Hardwax, Oxidatief, LED-OLIE

BAMBOE VLOER
Olie, Lak

(BIODESIGN) GIETVLOER
UV-beschermende Coating

MICROCEMENT
UV-beschermende Coating

Voor meer diepgaande informatie over Parketvloer en Bamboe vloerafwerking ga naar :

‘VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)’ en kijk bij Vraag 8.

Wij gaan graag met je in gesprek wat voor jou de beste keuze is.

ANILINE LEER
Zeer zachte grip, warm en aangenaam. Extreem hoge luchtcirculatie. De haarinplant is als kleine gaatjes nog te zien, omdat vol-aniline leder geen dekkende kleurlaag heeft, maar met transparante kleurstoffen in het vat wordt geverfd.

Zie ook ‘S’ => Semi-Aniline

AROMATISCH 'SWISS Stone Pine'
AROMATISCH Swiss Stone Pine (Steen den) is zeer resistant en groeit in de Alpenregio in Zwitserland op hoogtes vanaf 1300 tot zo’n 2800 meter (zie ook B: Boomgrens *) en kan zelfs temperaturen aan van MIN 43 graden!

Dankzij het van nature in de stam aanwezige ‘Pinosylvin’ *) zijn onze brede (duoplank) houten vloerdelen van Zwitsers AROMATISCH Stone Pine bijzonder geschikt voor slaapkamers en wellness ruimtes. De verfijnde houtgeur – die doet denken aan sauna – zorgt een kalmerend effect en creëert tegelijkertijd een heerlijk rustgevend gevoel van welbehagen.

APRON (theaterterm)
Theaterterm. Het meestal in hoogte verstelbare APRON (vrij vertaald: schort) maakt onderdeel uit van het voorstel gedeelte van het toneel (Proscenium). Proscenium ofwel ‘Lijst’ theater. Dit tegenstelling tot het ‘Vlakke vloer’ theater (vvt) waarbij het publiek op de eerste rij zit als waar zich het toneel zich bevindt.

B

BAND EN BIES
Voor een rijke uitstraling van je parketvloer ligt een afwerking met Bies en Band voor de hand. Deze ‘Sluitranden’ verdelen we onder in:

– Band
– Band en Bies
– Band, dubbele bies en staande Fries
– Bies met staande Fries

BAND
Een Band is een strook om je parketvloer. Deze zijn meestal even breed en dik als de Planken van je parketvloer, maar wel langer.

BAND en BIES
Een Bies is een strook hout van ongeveer 1 cm breed die qua kleur contrasteert met de rest van je vloer. Meestal wordt hiervoor Wengé (donkerbruin/zwart) of Hard Maple (wit) gekozen.

DUBBELE BIES
2 afzonderlijk lange stroken van ongeveer 1 cm breed. Voor een speels effect kun je daarbij ook 2 verschillende houtsoorten kiezen.

STAANDE FRIES
DolOpHout past Friezen enkel toe in combinatie met Tapis. Friezen leggen we in een hoek van 90 graden dwars op je houten vloer en geven nòg meer allure aan je traditionele Visgraatvloer, Hongaarse of Weense Punt.

BOOMGRENS
De boomgrens is de grens van een habitat tot waar bomen voorkomen. Voorbij de boomgrens laten milieuomstandigheden geen geen bomen meer toe.

De bekendste boomgrens is de lijn waar de temperatuur de onderscheidende factor is. Dit type boomgrens komt voor aan beide polen en in hooggebergten.

Zie ook ‘A’ => AROMATISCH Swiss Stone Pine

BRANDVEILINGSHEIDKLASSE (verschil FR B1, B2)
Brandklasse B1 (moeilijk ontvlambaar): Een FR B1 certificaat heeft betrekking op de ontvlambaarheid van het materiaal.

Materialen met Brandklasse B1 zijn moeilijk ontvlambaar en dus zeer geschikt zijn voor binnengebruik. De afkorting FR (of RF) staat voor Fire Retardant, ook wel de ‘brandweerstand’ van het materiaal.

Brandklasse B2 (normaal ontvlambaar): Klasse B materialen worden tegenwoordig standaard steeds meer toegepast, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen moeilijk ontvlambaar (B1), normaal ontvlambaar (B2) en ontvlambaar (B3).

De DIN EN 13501-1 is de Europese testnorm voor materiaalgedrag bij brand.

BREEAM® certificaat
BREEAM is een afkorting van ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is een Duurzaamheid keurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.

GEZOND
Een gebouw met een BREEAM®-NL certificaat is ook een gezond gebouw. Dit betekent dat er aandacht is voor bijvoorbeeld binnenklimaat, ventilatie, licht en vluchtige organische stoffen.

Een gezonde werkomgeving is beter voor het welzijn en de productiviteit van de gebruikers.

MOSO Bamboe Vloeren, MOSO Bamboe Buitenparket en MOSO Bamboe Gevelparket zijn alle BREEAM® gecertificeerd.

C

CARBONISEREN (Bamboe)
Carboniseren is een verduurzamingproces waarbij suikers in bamboe met een stoombehandeling worden verbrand waardoor bamboe minder vatbaar is voor schimmels en insecten. Hierdoor krijgt het bamboe een warme lichtbruine CARAMEL kleur.

D

CARNAUBA WAS
Carnaubas was is een harde was die gewonnen wordt uit de bladeren van de Braziliaanse waaierpalm (Copernicia cerifera) en wordt onder meer gebruikt als hardwax afwerking voor vloeren.

Carnaubawas is veganistisch, biologisch afbreekbaar en heeft E-nummer: E903.

F

FIBONACCI (Gebogen Visgraat)
Fibonacci (zijn eigenlijke naam was Leonardo Pisano, 1170 – ca. 1250) werd in Pisa in de Italiaanse regio Toscane geboren dat in die tijd een belangrijke handelsstad was.

Dankzij zijn vader, Guglielmo Bonacci, maakte de jonge Fibonacci kennis met wetenschappers in Noord-Afrika en raakte hij geïnteresseerd in de wiskunde. Aanvankelijk verdiepte hij zich vooral in Indiase cijfers. Later deed hij meer onderzoek naar de Arabische wiskunde.

Eén van de beroemdste werken uit die tijd is ‘Liber Abaci’ (1202), een boek over algebra en één van de eerste westerse publicaties over Indiase en Arabische cijfers en rekentechnieken. Toen dit werk verscheen werd in Europa nog gerekend met Romeinse cijfers. Aan de hand van praktische voorbeelden liet Fibonacci zien dat rekenen met decimale getallen veel handiger was.

Hij introduceerde de negen cijfers en de nul en liet ook zien hoe de getallen geschreven dienden te worden. De wiskundige volgde hierin de Indische en Arabische schrijfrichting, wat inhoudt dat de eenheden als eerste moesten worden geschreven, de tientallen links daarvan en daar weer links van de honderdtallen.

Met cijfers doen wij dit vandaag de dag nog altijd (bron: Historiek.net)

FIDBOX® Floorprotector
De Fidbox parketvloer beschermer biedt je waardevolle informatie waarmee je schade aan jouw parketvloer kunt voorkómen.

Deze kleine platte box die volledig in jouw houten vloer wordt geïntegreerd meet 3x per dag de temperatuur (°C) en de relatieve luchtvochtigheid (%), gedurende minimaal 5 jaar.

Deze informatie lees je eenvoudig af op jouw smartphone of tablet.

Speciaal voor (BioDesign) Gietvloeren is er nu ook de EasyLogger.

FSC® certificaat
FSC® staat voor: ‘Forest Stewardship Council’ en beoordeelt WERELDWIJD het werk van bosbeheerders.

Het FSC® certificaat voorziet zowel in goede controle als in een hoge standaard voor duurzaam bosbeheer waarbij het milieu en de sociale aspecten (samen-werken, arbeidsomstandigheden, gemeenschapszin), worden gecontroleerd.

Alle niet-FSC® certificaten die worden aangeboden op de Nederlandse markt hebben met name op Ecologisch en sociaal vlak grote tekortkomingen, kennen een gebrekkige controle van de standaard en bieden derhalve geen garantie voor duurzaam bosbeheer.

Zie ook ‘P’ => PEFC® keurmerk

G

GEROOKT Eiken
Eikenhout bevat van nature looizuur, ook wel gallotannnine genoemd. Deze stof is bedoeld om de eikenboom te beschermen tegen insectenvraat of aantasting door bacteriën.

Wanneer looizuur in aanraking komt met ammoniadampen dan ontstaat er een verkleuring van het hout. Dit chemische proces vindt onder geconditioneerde omstandigheden bij de producent in een ‘rook’ kamer plaats.

De hoeveelheid ammonia (concentratie) en tijdsduur zijn bepalend voor het eindresultaat.

GREENGUARD® certificaat (Binnendeuren)
Greenguard®(Indoor Air Quality) betekent dat het HPL plaatmateriaal uitvoerig is getest op de uitstoot van meer can 10.000 chemicaliën en dat deze binnen de strengste limieten blijft.

Plaatsing van onze HPL binnendeuren met het Greenguard® GARANTIECERTIFICAAT draagt bij aan een gezonde leef- en werkomgeving.

H

HONGAARSE PUNT
De Hongaarse punt vloer (ook wel Chevron of Franse Visgraat genoemd) is een variant op de alom bekende Visgraat vloer.

Bij een Hongaarse punt worden de vloerdelen door onze parketteurs in een hoek van 45 of 60 graden geplaatst. Bij een Visgraat worden de vloerdelen in een hoek van 90 graden, dus haaks, tegen elkaar aan gelegd.

Wij bieden Hongaarse punt vloeren aan in Frans Eiken (MASSIEF en Duoplank) en in Amerikaans Walnoot (Duoplank).

HOUTSOORTEN
De meest verkochte houtsoort voor vloer- en wandafwerking is op dit moment nog steeds Eiken.

Om de biodiversiteit in het aanbod te vergroten bieden wij als tweede houtsoort een mooie selectie Amerikaans Walnoot aan.

Bij ons heb je de keuze uit:

– Frans, Slavonisch, Italiaans, Duits en Amerikaans EIKEN

– Amerikaans WALNOOT

– Canadees HARD MAPLE (Esdoorn)

– IEPEN Hout

– TEAK, WENGÉ

en AROMATISCH Swiss Stone Pine, voor een heerlijke nachtrust 😉

HPL
HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, oftewel ‘hoge druk’ laminaat. HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die onder zeer hoge druk worden samengeperst (gelamineerd). Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat.

Zie ook ‘G’ => GREENGUARD® CERTIFICAAT

K

'KOPEREN KEES' (theaterterm)
‘Koperen Kees’ is de naam van een merkteken op het toneel van een lijsttheater.

Dit merkteken aan de voorzijde van het podium is voor theatertechnici het vast referentie meetpunt voor het plaatsen van decor, licht , geluid en rigging. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat dit merkteken van koper is gemaakt, is deze meestal in messing uitgevoerd.

Koperen Kees is als merkteken in vrijwel elk theater in Nederland te vinden, en dankt zijn naam aan Kees van der Wilk, die de eerste technische inventarisaties heeft uitgevoerd.

Het merkteken bevindt zich standaard op het kruispunt van de middenlijn van het toneel en de denkbeeldige lijn die langs de achterzijde van de manteau kan worden getrokken.

Zie ook ‘M’ => MANTEAU

L

LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV)
Lage temperatuurverwarming (LTV) is een verwarmingstechniek waarbij de temperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming veel lager is dan van een gewone centrale verwarming.

De aanvoertemperatuur van het water bij een lage temperatuurverwarming is maximaal 55 graden Celcius, terwijl dit bij een gewone centrale verwarming kan oplopen tot 80 graden bij een modern centraal verwarmingssysteem en tot wel 90 graden Celcius bij verouderde systemen.

Door de lage watertemperatuur van een LTV-installatie is minder gas nodig om je woning of kantoorpand te verwarmen. Dit is iet niet alleen gunstig voor je portemonnee maar is ook beter voor het milieu!


Hier kun je ons Klimaatbeheersingsadvies (Opstookprotocol voor Houten-, Bamboe- en Gietvloeren) als PDF downloaden.

LEED certificaat (BARNWOOD)
LEED is een evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen wordt bepaald. LEED staat voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design’.

LEED is in 1998 in de Verenigde Staten opgezet door de US Green Building Council (USGBC) en is de meest gebruikte duurzaamheidsstaat in de VS. Dit komt vooral omdat LEED daar vaak gekozen wordt voor overheidsprojecten.

LEED is een scoresysteem dat gebruik maakt van een checklist. De score bepaalt of het gebouw een basis certificering: ‘zilver’, ‘goud’ of ‘platina’ krijgt toebedeeld. Deze certificering ligt in handen van de LEED commissie.

Naast nieuwbouw wordt LEED ook toegepast bij renovatie, of transformatie van bestaande gebouwen (LEEDS Excisting Buildings).

LEEDS beoordeelt op de volgende elementen: ontwikkeling van duurzame locaties, waterbesparing, energie-efficiëntie, MATERIAALSELECTIE, kwaliteit van de binnen omgeving en ontwerp van regionale prioriteit.

Als onze BARNWOOD OUD Hout EIKEN Planken en IEPEN Visgraat vloeren zijn LEED gecertificeerd.

Wil je meer weten over onze Barnwood vloerencollectie?
https://dolophout.nl/vloeren/specialties/barnwood/

LEER LOOIEN (LeatherWalls)
Looien is het proces waarbij de van nature in de huid aanwezige eiwitten onoplosbaar worden gemaakt, ter voorkoming van schimmelvorming.
LOSSE VEER
Dit is een houtverbinding die af en toe nog wel eens voorkomt bij een Hongaarse punt vloer.

In plaats van de gebruikelijke VASTE Mes(/Veer) en Groef verbinding wordt er aan de kopse (= korte) kant van het hout een LOS opstaand randje tussen de Duoplank delen geschoven.

Vervolgens worden de Hongaarse punt vloerdelen in elkaar geschoven en rechtstreeks op de dekvloer verlijmd.

M

MANTEAU (theaterterm)
De Manteau in het theater is onderdeel van de toneellijst. Een lijst bestaat uit twee manteaus en de portaalbrug. De manteaux bevinden zich links en rechts van de lijst. Ze zijn zowel naar binnen als naar buiten te schuiven naargelang de voorstelling hierom vraagt.

Naast het afkaderen van het toneelbeeld hebben ze ook nog een andere functie: een manteau bestaat meestal uit een stalen constructie die aan de zichtzijde voorzien is van een houten afwerking bekleed met stof. In de stalen constructie hangen spots. De manteau is dan vaak voorzien van een ladder om de spots te kunnen richten.

Zie ook ‘K’ => ‘KOPEREN KEES’

MES (/VEER) EN GROEF
MES en GROEF, ook wel VEER en GROEF of TONG en GROEF genoemd.

Dit is een houtverbinding waarbij voor de helft van de Duo- (of Samengestelde) Plank een stukje van de onderliggende laag is weg gefreesd en er zich op de tegenover liggende helft een opstaand randje bevindt (Mes, Tong, Veer). Hiermee schuif je de planken in elkaar en ontstaat er een stevige constructie.

MICRO-VELLING
Houten vloeren kunnen we voorzien van een Micro-velling om de breedte van de plank te accenturen.

Daarbij maken we onderscheid tussen een 2-V (micro-velling enkel aan 2 langste zijden, zoals bij Hongaarse punt) en een 4-V (micro-velling rondom, zoals bij Visgraat).

Bij ons is een micro-velling meestal 1 – 1,5 mm, maar diepere groeven zijn ook mogelijk.

LET WEL: naarmate de groef dieper wordt kan er zich eerder stof tussen de grotere V-groeven gaan hechten.

MOZAÏEK ONDERVLOER
Een Eiken Mozaïek Ondervloer wordt gebruikt voor het lijmen van een massief houten Eiken TAPIS Vloer met vloerverwarming.

Eerst wordt het Eiken mozaïek op de dekvloer geschroefd of verlijmd. Daarna wordt het TAPIS op de Eiken mozaïek ondervloer verlijmd en vernageld.

De voordelen van een Eiken mozaïek ondervloer zijn:

– degelijk en stabiel
– maakt de houten vloer stiller (geen holle plekken)
– kan een onregelmatige dekvloer mooi uitvlakken, zodat er een mooie rechte ondervloer ontstaat
– niet alle trekkracht van werkende planken komt rechtstreeks op de dekvloer
– maakt het leggen van extra brede massieve houten vloeren mogelijk

Het grote verschil tussen een Eiken mozaïek ondervloer en een Spaanplaat ondervloer is dat een Eiken mozaïek ondervloer dezelfde krimpcoëfficiënt heeft als een Eiken vloer.

Vooral bij vloerverwarming zal er werking zijn tussen de ondervloer en de uiteindelijke houten vloer.

Doordat zowel de ondervloer als de houten vloer op dezelfde manier reageren op verandering in de relatieve luchtvochtigheid zal er minder spanning ontstaan tussen beide lagen.

Vandaar de keus bij vloerverwarming voor een eiken ondervloer in plaats van een spaanplaat ondervloer.

Eiken Mozaïek is verkrijgbaar in matjes van 8 mm dik. TAPIS heeft een dikte van 6,2 en wordt terug geschuurd tot 6 mm zodat je, inclusief 1 à 2 lijmlagen, uitkomt op een totale vloerdikte van 15 tot 16 mm.

Benieuwd naar onze (Visgraat) TAPIS?
https://dolophout.nl/vloeren/visgraat-hongaarse-punt-weense-punt/

O

OXIDATIEF
Oxidatief is een duurzame en UV-bestendige vloeistof ondoordringbare afwerklaag voor Houten vloeren en Bamboe vloeren.

Oxidatief betekent: “lucht gedroogd”.

Eerst word er een watergedragen kleurbeits op het hout aangebracht. Deze is veel kleurvaster en minder milieubelastend dan solvent gedragen beits. Vervolgens wordt deze afgewerkt met een transparante, UV-bestendige en vloeistof ondoordringbare OXIDATIEF coating.

Ideaal voor toepassing bij kookeilanden. Ook vetvlekken verwijder je probleemloos. Gemorste vloeistoffen (waaronder rode wijn) blijven als druppels OP het hout liggen. Deze absorbeer je eenvoudig met een licht vochtige doek.

En mochten er na verloop van tijd krassen in je vloer komen, dan kun je deze zelf eenvoudig bijwerken.

P

PEFC® keurmerk
PEFC® is in 1999 door bosbouwers uit verschillende Europese landen opgericht en staat voor: ‘Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes’.

PEFC® is strict genomen geen certificeringssysteem, maar een programma dat nationale certificeringssystemen goedkeurt.

PEFC® heeft inmiddels meerdere nationale certificeringssystemen goedgekeurd waaronder CSA, SFI en AFS (Australian Forestry Standard). Dit betekent dat hout dat onder deze systemen is gecertificeerd, mag worden verhandeld met een PEFC® certificaat.

Naast FSC® is PEFC® het ENIGE mondiaal operationele systeem voor duurzaam bosbeheer.

Al onze Houten- en Bamboe producten zijn DUURZAAM en gaan lang mee.

Zie ook ‘F’ => FSC® certificaat

PINOSYLVIN
Pinosylvin is een pre-infectieus stilbenoïdtoxine dat onder meer in planten – en in een hoge concentratie in Zirbe bomen*) aanwezig – wordt aangemaakt tegen schimmelinfecties en bacteriën, door ozon veroorzaakte stress en fysieke schade.

Het is een fungitoxine die het hout beschermt tegen deze schadelijke invloeden.

Zie ook ‘A’ => AROMATISCH Swiss Stone Pine*).

PLANCHETTEN
Planchetten zijn MASSIEF Eikenhouten plankjes van 10 mm dik in een vaste verhouding 1:5 (50 mm breed en 250 mm lang). Planchetten hebben wel iets weg van een traditionele straatklinker.

Bij DolOpHout gebruiken we uitsluitend Planchetten van Slavonisch Eiken. Deze houtsoort kenmerkt zich door een rustige houtnerf en is zeer stabiel. We kunnen de Planchetten voor jou in een enkel of dubbel Visgraat patroon plaatsen en afwerken met een olie, lak of hardwax naar keuze.

Qua investering is een Planchetten vloer voordeliger dan een TAPIS vloer omdat Planchetten, zonder spijkeren, rechtstreeks op de dekvloer kunnen worden verlijmd.

Zie ook “T” => TAPIS

PLATOWOOD® METHODE
De Platowood® methode is een milieuvriendelijk verduurzamingsproces. PLATO staat voor: ‘Providing Lasting Advanced Timber Option’ methode.

Deze milieuvriendelijke methode past onze samenwerkende partner BURNED WOOD toe bij de verduurzaming van THERMO Fraké voor ‘Shou-Sugi-Ban’ (gebrand hout) Gevelbekleding.

De processtappen zijn als volgt:

STAP 1
Hydro-thermolyse waarbij hout gedurende ca. 6 uur met stoom wordt behandeld onder 8 Bar druk bij een temperatuur van 170 °C.

STAP 2
Droging (in de droogkamer gedurende ca. 2 weken)

STAP 3
‘Curing’ (= bakken) bij een temperatuur van maximaal 180 °C gedurende 16 uur

Het voordeel van de PLATOwood methode ten opzichte van andere methodes is dat het hout na dit verduurzamingsproces minder bros is (minder neiging tot breken omdat het hout bij lagere temperaturen is behandeld) en een hoge mate van flexibiliteit behoudt.

Dit alles zonder chemische toevoegingen.

Zie ook ‘S’ => ‘SHOU-SUGI-BAN

R

R-WAARDE (warmteweerstand)
De letter “R” staat voor: Resistance (weerstand/verzet).

Met R-waarde wordt bedoeld de Warmteweerstand of Thermische weerstand (R-waarde = m2 K/W).

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde voor Dubbelglas, Muren, Houten-, Bamboe-, Gietvloeren en Daken.

Zie ook ‘R’ => RC-WAARDE

RC-WAARDE (warmtescheiding coëfficiën)
Met RC-waarde wordt bedoeld de Warmtescheiding Coëfficiënt of Thermische Geleidbaarheid (Rc-waarde = W/mK).

Hiermee wordt de TOTALE R-WAARDE van een CONSTRUCTIE aangegeven (spouwmuur, combinatievloer, dubbelglas, etc.). De Rc-waarde, Resistance + ‘c’ (combinatie, constructie), wordt af en toe ook wel aangeduid met het ‘Lambda’ symbool.

De Rc-waarde is een materiaalconstante die aangeeft hoe goed het betreffende materiaal de warmte geleidt. Dat is afhankelijk van de temperatuur, de dichtheid EN het vochtgehalte.

In tegenstelling tot de R-waarde geldt voor de Rc-waarde; hoe lager, hoe beter.

S

SEMI-ANILINE
SEMI-ANILINE is vergelijkbaar met (VOL) ANILINE Leder maar heeft als tegenstelling dat het is voorzien van een dunne beschermlaag.

Hierdoor is Semi-Aniline Leer beter bestand tegen vlekken en verkleuring. Het heeft nog steeds een groot deel van de natuurlijke uitstraling van de originele huid maar voelt steviger aan.

Zie ook ‘A’ => Aniline

SHOU-SUGI-BAN
Shou-Sugi-Ban is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen.

Traditioneel werd in Japan het hout aangebrand om bestand te zijn tegen brand overslag, insecten en schimmels. Eigenlijk is de term ‘Yakisugi-ita’ daarvoor de correcte benaming, maar in Europa is deze beproefde techniek beter bekend als Shou-Sugi-Ban.

Shou-Sugi-Ban wordt door ons veelvuldig toegepast als duurzame Gevelbekleding.

Meer informatie over deze van oorsprong Oosterse gevelbekleding vind je hier:

Shou-Sugi-Ban

SLAVONISCH EIKEN
Slavonisch Eiken is een houtsoort afkomstig van de Balkan. In een bosrijk gebied dat zich wijd uitstrekt over het drielandenpunt van Bosnië, Kroatië en Servië, langs de oevers van de rivier de Sava, komen deze machtige eiken tot volle wasdom.

In dit gebied zijn de klimaatomstandigheden optimaal om de uitstekende kwaliteit en prachtige structuur van het Eikenhout te verkrijgen. De groei verloopt langzaam en gelijkmatig. De grondwaterstand is goed, de windhoeveelheid is gunstig en de ligging boven de zeespiegel bevordert optimale groei, waardoor het hout de kenmerken krijgt waar we zo gecharmeerd van zijn: prachtige warme uitstraling, rechte draad en nerf, een egale tint en makkelijk te bewerken bovendien. Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen bij wisselende luchtvochtigheid) zodat er geen gevaar bestaat voor scheuringen.

De bovengenoemde kenmerken maken dat Slavonisch Eiken van DolOpHout tot de absolute wereldtop behoort.

SPAT- / SMETLIJN
Een spatlijn of smetlijn is een lange rechte streep afgetekend tussen twee punten door middel van een lijn (draad) met gekleurd gips- of kalkpoeder. De spatlijn wordt gemaakt van een kalklijner of slaglijn molen.

Buiten gebruik zit de lijn tezamen met het krijtpoeder opgerold in de slaglijn molen. Bij het maken van een streep wordt de lijn uit het omhulsel getrokken en tussen twee punten strak gehouden. Hierna trekken we de lijn in het midden een stukje van de grond op en laten deze vervolgens weer los, waardoor de rode of blauwe lijn op de ondergrond spat en het poeder een streep achterlaat.

Met deze lijn als leidraad kun je heel nauwkeurig een rechte baan van bijvoorbeeld een Hongaarse punt of Visgraat vloer in (45, 60° of 90°) leggen.

T

TAPIS(/BOURGOGNE)
Een MASSIEVE Houten Vloer bestaat in feite uit één laag (boven en onderkant zijn gelijk). TAPIS en BOURGOGNE hebben geen Mes/Veer en Groef verbinding.

Van een MASSIEF Houten vloer heb je twee varianten, of eigenlijk drie 😉

1. TAPIS, dikte ca. 6,2 mm

2. BOURGOGNE, dikte ca 10 mm. Bourgogne planken zijn bovendien tot wel 24 cm breder! dan TAPIS

3. Eiken Kops Hout, dikte ca. 18 mm (meer info over dit type vloer vind je in het Hoofdmenu onder 'Vloeren' > Kops hout)

TAPIS en BOURGOGNE wordt op traditionele wijze gelegd. De delen worden eerst verlijmd en genageld op een ondervloer van Eiken mozaïek (bij vloerverwarming) of op een Spaanplaat ondervloer.

Nadat de Visgraat / Hongaarse punt / Patroon vloer gelijmd en gespijkerd is zal deze eerst nog moeten worden geschuurd en gevoegd met speciale voegkit en met houtstof.

De kop van de spijkertjes waarmee de planken stuk voor stuk worden vastgezet blijven na het schuren, polijsten en afwerken met olie, lak of hardwax zichtbaar.

Een TAPIS of BOURGOGNE vloer plaatsen is behoorlijk arbeidsintensief, dat onze ervaren parketteurs - met oog voor detail - onberispelijk afwerken.

Overigens kun je een Eiken Kops Hout vloer wel rechtstreeks op de dekvloer lijmen.

Heb je een vraag hiervan nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

W

WEENSE PUNT
Een Weense punt is een variant op de veel verkochte Visgraat vloer. Evenals bij een Visgraat worden de vloerdelen van een Weense punt om-en-om gelegd, echter niet in een hoek van 90 graden zoals bij een Visgraat, maar in een hoek van 60 graden, waardoor jouw Weense punt parketvloer een bijna driedimensionaal effect krijgt.

Ben je benieuwd hoe een Weense punt eruit ziet?
https://dolophout.nl/vloeren/visgraat-hongaarse-punt-weense-punt/