Verrijk je kennis…

DolOpHout Projectmanagement

A

AFWERKING VLOER
Antwoord…

B

BAND EN BIES
Voor een rijke uitstraling van je parketvloer ligt een afwerking met Bies en Band voor de hand. Deze ‘Sluitranden’ verdelen we onder in:

– Band
– Band en Bies
– Band, dubbele bies en staande Fries
– Bies met staande Fries

BAND
Een Band is een strook om je parketvloer. Deze zijn meestal even breed en dik als de Planken van je parketvloer, maar wel langer.

BAND en BIES
Een Bies is een strook hout van ongeveer 1 cm breed die qua kleur contrasteert met de rest van je vloer. Meestal wordt Wengé of Esdoorn/Maple gekozen, maar je kunt ook denken aan Wit Essen.

DUBBELE BIES
2 afzonderlijk lange stroken van ongeveer 1 cm breed. Voor een speels effect kun je daarbij ook 2 verschillende houtsoorten kiezen.

STAANDE FRIES
DolOpHout past Friezen enkel toe in combinatie met Tapis. Friezen leggen we in een hoek van 90 graden dwars op je houten vloer en geven nòg meer allure aan je traditionele Visgraatvloer, Hongaarse of Weense Punt.

BESCHERMING VLOER
Antwoord…

C

CONTACTGELUIDREDUCTIE
Antwoord… CONTACTGELUIDREDUCTIE/GELUIDDEMPING. De bron van het geluid staat in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt.

dat daarbij tevens duidelijk gemaakt moet worden welk gedeelte van de vloer deze demping moet behalen: de vloerbedekking met ondervloer, of de hele constructie: ruwe vloer met vloerbedekking en ondervloer. Dat maakt nogal uit.

D

DUO PLANK
Antwoord… Samengestelde vloer

E

F

G

H

HERKOMST (gebieden)
Antwoord…
HONGAARSE PUNT
De Hongaarse Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Hongaarse Punt in een hoek van 45 of 60 graden worden gelegd waardoor de vloer ‘rustig’ oogt.
HOUTSOORTEN
Antwoord…

L

LAGE TEMPERATUUR VERWARMING (LTV)
Antwoord…

M

MICRO-VELLING
Sommige houten vloeren hebben een V-groef of micro-velling van een paar mm om de breedte van de plank te accentueren. Daarbij maken we onderscheid tussen 2-V (velling enkel lange zijde) en 4-V (velling rondom).

Behalve een optisch effect kan het een nadeel zijn dat er zich eerder vuil en stof tussen de groeven kan hechten. Bij een lichte houten vloer valt dat minder op. Bij DolOpHout leveren we prachtige vloeren, zowel met als zonder micro-velling. Aan jou de keuze!

MOZAÏEK ONDERVLOER
Antwoord…

O

ONDERGROND VLOER
Antwoord…beton, zandcement of anhydrietvloeren

R

RC WAARDE (warmtegeleidingscoëfficiënt)
Antwoord…

S

SLAVONISCH EIKEN
Slavonisch eiken is een houtsoort afkomstig van de Balkan. In een bosrijk gebied dat zich wijd uitstrekt over het drielandenpunt van Bosnië, Kroatië en Servië, langs de oevers van de rivier de Sava, komen deze machtige eiken van de grond.

In dit gebied zijn de klimaatomstandigheden optimaal om de uitstekende kwaliteit en prachtige structuur van het eikenhout te verkrijgen. De groei verloopt langzaam en gelijkmatig. De grondwaterstand is goed, de windhoeveelheid is gunstig en de ligging boven de zeespiegel bevordert optimale groei, waardoor het hout de kenmerken krijgt waar we zo gecharmeerd van zijn: prachtige, warme uitstraling, rechte draad en nerf, een egale tint en makkelijk te bewerken bovendien! Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen) bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er geen gevaar bestaat voor scheuringen.

De bovengenoemde kenmerken maken dat Slavonisch eiken dat DolOpHout levert tot de absolute top behoort.

T

TAPIS
Antwoord…

Een traditionele Tapis vloer passen wij veel toe in combinatie met een Bies als randafwerking.

V

VISGRAAT
Een Visgraatvloer bestaat uit V-vormige zigzagformaties met rechthoekige planken van gelijke grootte die in een hoek van 90 graden ten opzicht van elkaar worden geplaatst.
VLOERVERWARMING (systemen)
Antwoord…
VOCHT PERCENTAGE
Antwoord…

W

WEENSE PUNT
De Weense Punt is een variant op de (90 graden) Visgraatvloer. Het verschil is dat de Planken bij een Weense Punt in een hoek van 60 graden worden gelegd waardoor de vloer een driedimensionaal effect krijgt.

De Weense Punt passen wij veel toe in combinatie met een Bies als randafwerking.

WIT ESSEN
Essenhout dat wij verkopen bevat geen bruinkern. Ons Essen is dan ook echt Wit. Het is een rustig ogende houtsoort die perfect past in een modern interieur, echter niet geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Z

ZAAGVERLIES
Antwoord…