Je vindt hier het antwoord op de 10 meest gestelde vragen:

#1 - Wat is het verschil tussen een MASSIEVE en een Samengestelde vloer?
Antwoord…
Een MASSIEVE vloer (ook wel Tapis genoemd) bestaat uit hardhouten vloerdelen van 6,2 of 10 mm dikte. Deze traditionele parketvloer van een bijzonder klasse en uitstraling plaatsen we voornamelijk in residentiële panden en bij renovatieprojecten.

Veelvoorkomende legpatronen zijn: Visgraat, Hongaarse Punt, Weense Punt en Versailles Patroon vloer.

Een Massief houten vloer bevestig je nooit rechtstreeks op de afwerkvloer. Eerst monteren we een tussenvloer van spaanplaat of Eiken mozaïek (bij vloerverwarming). Deze zorgt voor maximale stabiliteit. Daarna verlijmen onze parketteurs het Tapis strak op de tussenvloer en spijkeren dit plankje-voor-plankje vast. Vervolgens wordt de parketvloer gepolijst en geschuurd en afgewerkt met een olie, lak of hardwax van jouw keuze

Een Massief houten vloer in combinatie met vloerverwarming is niet de meest voor de hand liggende keuze als gevolg van een hoge vochtgevoeligheid en werking van het hout (uitzetten en krimp). Een Samengestelde (of Duoplank) vloer mét vloerverwarming komt beter tot haar recht.

Een Samengestelde of Duoplank vloer heeft een hardhouten Toplaag van 2,6 / 3,6 / 4 / 5 mm met kruislings gelamineerde houtlagen. Hierdoor is er minder kans op krom trekken en verhoogd dit de stabiliteit bij blootstelling aan wisselende temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid.

Al onze samengestelde kwaliteitsvloeren met een Toplaag tot 4 mm zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming!

#2 - Wat is een 'zwevende' vloer?
Antwoord…
Een zwevende vloer bestaat uit Houten of Bamboe planken vloerdelen die door middel van een ‘groef en mes’ verbinding aan elkaar worden bevestigd in plaats van deze direct te verlijmen op de afwerkvloer.

Eerst een dampwerende folie aanbrengen is noodzakelijk. Het is een relatief eenvoudige bevestigingsmethode die enige ruimte biedt voor bewegen en uitzetten bij veranderingen in luchtvochtigheid. Bijkomend voordeel van een zwevende vloer is dat deze snel kan worden verwijderd, dus ideaal bij toepassing van commerciële verhuur van woningen en bedrijfsruimtes.

Overigens is vloerverwarming in combinatie met een zwevende vloer minder geschikt omdat dit de warmtedoorlatendheid, en dus een Behaaglijk Vloerklimaat, aanzienlijk vermindert.

Van MOSO® Bamboe hebben we Click-parket in ons assortiment. Meer informatie kun je vinden onder: Vloeren > Bamboe vloer > ELITE PREMIUM (optie 3).

3. WAAR KOMT JULLIE HOUT VANDAAN?
Wij verkopen uitsluitend hout van gerenommeerde producenten uit duurzaam beheerde bosgebieden waarvan de herkomst bekend is. De 5 houtsoorten die wij kunnen leveren zijn: Frans en Slavonisch Eiken, Amerikaans Noten (walnoot), Wit Essen en Wengé.

SLAVONISCH EIKEN groeit langzaam, heeft een prachtige warme uitstraling, rechte draad en nerf en heeft een egale tint. Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen) bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er geen gevaar bestaat voor scheuren.

FRANS EIKEN wordt gekapt in gebieden relatief dicht bij zee, is daardoor wat zachter dan Slavonisch eiken en heeft een wat onregelmatiger structuur.

Wij verkopen bij voorkeur GEEN eikenhout uit Polen, Oekraïne of Wit Rusland (Belarus). Hout afkomstig uit deze landen wordt doorgaans als ‘Europees eiken’ aangeboden, is taaier en harder, bevat meer kleurverschil en kan op den duur scheuren gaan vertonen.

AMERIKAANS NOTEN dat wij verkopen is uitsluitend 1e keus (Prime kwaliteit). Mocht er aan de randen een miniscuul randje spint aanwezig zijn, dan wordt dit ‘gestaind’ (op kleur gebracht met de rest van de plank) zodat de vloer qua uitstraling een prachtig geheel vormt.

TEAK is hout dat afkomstig is van de Tectona Grandis boom, oftewel een Latijns woord voor teakboom. Deze boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, dan vooral in Indonesië. Teak is zeer duurzaam hout, het valt onder duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat het kernhout van deze houtsoort nog goed is na 25 jaar of zelfs langer..

WENGÉ passen wij als ‘sluitrand’ veelvuldig toe bij een traditionele Tapis visgraat vloer. Deze houtsoort heeft een warme en rijke uitstraling en kunnen wij ook als massieve of samengestelde vloer aanbieden.

…Wengé is afkomstig uit Congo Brazzaville. Deze soort kopen wij in bij importeurs. Padoek, iroko, sapeli en doussie zijn afkomstig uit Oost-Kameroen en betrekken wij van dorpsbossen. Deze bossen zijn eigendom van de plaatselijke dorpen en zij kunnen kleinschalig hout oogsten en verkopen om hun inkomen te vergroten….

…Zwitsers AROMATISCH Stone Pine…

4. KAN PARKET OP VLOERVERWARMING?
De samengestelde houten vloeren die DolOpHout verkoopt zijn – met uitzondering van Essen – prima geschikt om in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. In het algemeen raden wij het gebruik van massief hout in combinatie met vloerverwarming af. Neem, voordat je een keuze maakt, eerst even contact met ons op zodat we jou van het juiste advies kunnen voorzien.
5. MET HOEVEEL ZAAGVERLIES MOET IK MINIMAAL REKENING HOUDEN?
Dat ligt aan de grootte van de ruimte en aan het legpatroon. Houdt bij een massieve Tapis vloer of bij een samengestelde Planken vloer rekening met een zaagverlies van circa 7%. Voor een samengestelde Visgraat vloer, Hongaarse punt of Weense punt dien je rekening te houden met een zaagverlies van circa 15%. De bestelhoeveelheid is de netto maat vermeerderd met het zaagverlies.

TIP! Als wij digitaal komen inmeten voorkom je dat je teveel of te weinig hout bestelt.

6. WELKE VLOERAFWERKING BIEDT DE BESTE BESCHERMING: OLIE, LAK OF HARDWAX?
Hout is een natuurproduct en draagt bij aan een gezonde leef- en werkomgeving. De vloer wordt naar verloop van tijd door het gebruik alleen maar mooier. Welk afwerking jouw voorkeur heeft is onder meer afhankelijk van het gebruik van de ruimte, het onderhoud dat je daaraan wilt besteden, en welke kleur en finish bij de rest van je interieur past.

LAK
Het grote voordeel van afwerken met parketlak is dat het indringen van vuil tot een minimum wordt beperkt, en ook het onderhoud van de vloer is eenvoudig. DolOpHout werkt uitsluitend met kwaliteitsproducten die het vergelen tegengaan. Kies je voor een zijdeglans mat afwerking dan zie je amper strepen op de vloer.

OLIE
Het mooie van afwerken met olie is dat de houtnerf goed zichtbaar blijft. Geoliede vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Voor (dagelijkse) reiniging om stof of los vuil te verwijderen is een stofzuiger, droge dweil of zachte bezem meer dan voldoende. Voor een grondige reiniging adviseren wij je een licht vochtige dweil met verdunde parketreiniger te gebruiken.

HARDWAX
In hardwax (project) olie zit een was en lak bestanddeel die de vloer optimaal beschermt, ideaal voor keukenvloer of intensief belopen ruimtes.

PERIODIEK (JAARLIJKS) ONDERHOUD
Wij adviseren je om periodiek een onderhoudsmiddel op je houten vloer aan te brengen om deze in topconditie te houden, met behulp van een refresher (op gelakte vloeren), of liquid wax cleaner voor vloeren die afgewerkt zijn met natuurlijke olie, UV-olie of hardwax.

Ook kun je bij DolOpHout een jaarlijks Onderhoudscontract afsluiten waarbij wij je volledig ontzorgen, eventuele beschadigingen herstellen, en we jouw parketvloer met een polijstmachine opnieuw in de was / onderhoudsolie zetten, zodat deze weer als nieuw oogt.

7. HOE HOUD IK MIJN VLOER IN OPTIMALE CONDITIE?
Hout is een natuurproduct en elk stuk van een boom kan variëren in kleur en nerfstructuur. Kleurnuances worden bepaald door: leeftijd, locatie, blootstelling, zuurgraad van de grond en meerdere andere factoren tijdens de groei van een boom. De houten vloerdelen die wij verkopen zijn per bestelling op kleur geselecteerd. De gekozen afwerking (lak, olie of hardwax) en de lichtinval kunnen van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat.
8. KAN IK MIJN PARKETVLOER OPNIEUW LATEN SCHUREN?
Het overgrote deel van de houten vloeren die DolOpHout verkoopt kan meerdere keren worden geschuurd en vervolgens met olie, lak of hardwax worden afgewerkt. Daarbij stemmen wij de kleur en afwerking perfect af op het gebruik en de rest van je interieur.
9. WELKE VLOEREISEN GELDEN ER VOOR HARDE VLOEREN IN APPARTEMENTEN?
Volgens het laatste bouwbesluit moet een zwevende (beton) dekvloer inclusief vloerbedekking een isolatie-index hebben van minimaal Ico= +10 dB contactgeluidreductie. Er wordt in Nederland gemeten in dB Llin (Llin is de gemiddelde reductiewaarde van lage tonen).

Vloerbedekkingen die door het belopen met hard schoeisel ‘onredelijke hinder’ kunnen veroorzaken, mogen alleen in overleg met de VVE of verhuurder worden toegepast. Overigens kunnen VVE’s een strengere geluidsnorm hanteren. In dat geval dient er in het splitsingsreglement (ten opzichte van het modelreglement) een afwijkende bepaling te zijn opgenomen waarin het gebruik van harde vloeren wordt beperkt, of zelfs geheel is verboden.

Het is dus van belang om vóór aanschaf van een harde vloer zekerheid te hebben over het al dan niet toestaan van een houten- / gietvloer in een appartementencomplex om teleurstelling achteraf te voorkomen.

10. HOEVEEL GARANTIE KRIJG IK OP MIJN NIEUWE VLOER?
Bij DolOpHout krijg je vanaf het moment van oplevering 1 jaar garantie op de vloer en afwerking waarbij wij garanderen dat de geleverde producten voldoen aan de kwaliteitseisen die je bij normaal gebruik van de houten vloer / gietvloer mag verwachten.

Heb je een andere vraag?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!