Sinds 2017 is er voor VvE’s een nieuw Modelreglement (MR) van kracht. Met de splitsingsakte (appartementsrechten) wordt de VvE opgericht en vervolgens wordt het reglement van de VvE vastgesteld.
CONTACTGELUID (Van Ico naar LnT,A)
LnT,A is de huidige benaming voor het vroegere Delta Ico. De verandering is sinds Bouwbesluit 2012 van kracht om ervoor te zorgen dat in ieder Europees land dezelfde normeringen gelden. Ico werd voorheen gebruikt om contactgeluidsisolatie in decibel uit te drukken. Anders dan Ico kijkt LnT,A naar Hoorbaar Geluidsniveau van de ruimte. In theorie zou je dus bij een LnT,A van 0 dB geen contactgeluid meer horen van bovengelegen ruimtes.
WAT IS DE MINIMUMEIS?
Voor nieuwbouwwoningen geldt momenteel een LnT,A van 54 dB als MINIMUMEIS overeenkomstig het Bouwbesluit uit 2012, waarbij loopgeluid soms hoorbaar is.
RENOVATIE
Bij renovatie geldt het “rechtens verkregen niveau.”
Omrekenen van Ico naar LnT,A
LnT,A = 59 – Ico (hoe lager hoe beter)
Appartementen gebouwd vóór 1976 of tussen 1976 en 2003
Voor appartementen gebouwd vóór 1976 of van gebouwen tussen 1976 en 2003 luidde de eis in het Bouwbesluit dat de Ico-waarde van de kale vloer (dus ZONDER vloerafwerking) ten minste 0 dB moest bedragen.
BOUWBESLUIT 2003
In het Bouwbesluit van 2003 is deze eis verder aangescherpt naar tenminste Ico = +5 dB.
BOUWBESLUIT 2012
In het Bouwbesluit 2012 is een LnT,A van TEN HOOGSTE 54 dB opgenomen wat vergelijkbaar is met de norm uit het Bouwbesluit 2003: Ico = ten minste + 5 dB.
NIEUWBOUWAPPARTEMENT
Tegenwoordig worden er in nieuwbouw appartementen overal zwevende vloeren aangebracht en daarbij wordt materiaal met een hoge demping gebruikt dat voldoet aan LnT,A (contactgeluid niveau), van ten hoogste 49 dB (Ico = +10 dB). Deze waarde is beter dan er op basis van het huidige Bouwbesluit 2012 nodig is.
Artikel 281 MR 2017
Hierin is vermeld dat: “het aanbrengen van harde vloerbedekking (parket, laminaat, stenen, tegels of andersoortige harde vloeren) in de privé gedeelten – met uitzondering van de badkamer, de keuken, en de toiletruimte- is slechts toegestaan indien onder die vloerbedekking een dusdanig veerkrachtig materiaal is aangebracht dat een isolatie-index voor contactgeluiden (Ico) wordt bereikt welke aan een minimale waarde voldoet als vermeld in het bouwbesluit dat gold ten tijde van de afgifte van de bouwvergunning voor het Gebouw”.
Op grond van artikel 281 MR 2017 dient er bij het aanbrengen van harde vloerbedekking een (extra) isolerende laag te worden aangebracht. Bouwkundig gezien is dit echter niet mogelijk en wordt harde vloerbedekking rechtstreeks op de dekvloer verlijmd. Het aanbrengen van een extra isolerende laag zal, naar alle waarschijnlijkheid, de isolerende werking van de door de bouwer gerealiseerde zwevende vloer zelfs kunnen tegenwerken en als gevolg daarvan zal de demping juist verslechteren!
Het is dus van belang om van tevoren na te gaan of de tekst van het MR 2017 wel overeenstemt met de feitelijke (bouwkundige) situatie binnen de VvE.
Bij veel VvE’s zijn in de splitsingsakten voorwaarden terug te vinden met betrekking tot harde vloerbedekking.
Meestal wordt er in de praktijk bij het opstellen van een artikel voor de splitsingsakte uitgegaan van de objectieve norm van Ico = + 10 dB (LnT,A kleiner of gelijk aan 49). Indien een VvE met een dergelijke bepaling in de splitsingsakte zou besluiten om de norm van artikel 281 MR 2017 te hanteren, dan betekent dit dat de VvE een minder zware norm vastlegt in de wijzigingsakte. Dit zou tot de nodige (onredelijke) geluidshinder kunnen leiden..
Indien men voornemens is om een splitsingsakte (gebaseerd op MR 2017) op te stellen, dan zal de VvE op voorhand heel goed moeten (laten) controleren of de feitelijke situatie wel overeenstemt met de juridische situatie, zoals omschreven in de splitsingsakte.
Indien een VvE daarentegen het toepasselijke modelreglement wenst aan te passen naar het MR 2017, dan zal de VvE in dat geval er goed op moeten toezien dat die overstap niet leidt tot onwenselijke situaties, zoals verlaging van de norm voor geluidsisolatie.
(bronnen: Rijssenbeek advocaten (Arnhem) en FonoFloor akoestische isolatiesystemen (Den Bosch)).